Què entenem per calçat respectuós?

Barefoot és un terme anglès que vol dir “descalç”. Quan parlem de calçat barefoot ens referim al calçat que simula la sensació d’anar sense sabates i poder sentir amb els nostres peus el terra que trepitgem.

Calçat barefoot

El calçat barefoot es caracteritza per tenir una sola totalment plana i flexible, no tenir cap ajuda ni reforç al pont i tenir una forma que s’adapta als dits, per tal que puguin tenir moviment lliure. La sabata s’adapta al peu i no el peu a la sabata.

Per què calçat barefoot?

De per sí, sentir-se connectat amb la terra és un motiu molt potent per fer el pas a aquest tipus de calçat. Però en el cas dels infants, els hi estem fent un favor que serà molt important pel seu desenvolupament. Si un infant porta calçat barefoot o va descalç la major part del dia, els seus peus estan fent tot el treball per tal d’aguantar el seu cos, els seus dits no es comprimeixen i assoleixen tota la seva capacitat. A la llarga, evitem males postures, mals d’esquena, galindons i un munt de problemes que patim d’adults i no sabem que venen a causa de tenir uns peus dèbils i acomodats.

A l’etapa infantil és quan es te una percepció sensorial més desenvolupada als peus. Si calcem els nostres infants amb sabates que els impedeixen rebre tots aquests estímuls els estem limitant molt. Els seus peus s’estan formant i creixent i posar una sabata que impedeix el correcte desenvolupament és un flac favor pels nostres fills i filles.

En resum, en que ens hem de fixar a l’hora de triar el calçat pels nostres infants:

  • Sola plana (zero drop)

  • Sola fina i flexible

  • Forma ampla que permeti el lliure moviment dels dits

  • Sense cap reforç a la sola o plantilla

  • Sense contrafort

També considerem que és important que les sabates es tanquin mitjançant un sistema regulable (velcro, goma regulable). Això farà que els nostres fills adquireixin autonomia a l’hora de calçar-se ells sols. Reforçarem així la seva confiança i seguretat en sí mateixos ja que des de ben petits no requeriran de l’ajuda dels adults.